_

راه‌های تقویت هوش مالی

این روزها که صحبت از هوش مالی، سرمایه‌گذاری و راه‌های پولدار شدن خودش یک منبع درآمد برای عده‌ای خاص شده، چگونه می‌توان متدهای معتبر تقویت هوش مالی را از متدهای ناکارآمد بازشناخت؟

بسیاری از افرادی که درباره هوش مالی صحبت می‌کنند کسانی هستند که تنها راه کسب درآمدشان از طریق سخنرانی‌هایی با موضوع ثروتمند شدن است. موضوع خیلی روشن است، اگر راه پول در آوردن را بلد هستید همین حالا دست به کار شوید. در صورتی که درآمد اندکی دارید و نمی‌توانید به خواسته‌های اقتصادی خود دست پیدا کنید، همین حالا تا انتهای این مقاله را دنبال کنید تا بینش جدیدی درباره راه‌های کسب درآمد و بالا بردن هوش مالی در اختیار شما قرار دهیم.

این مقاله برخلاف بسیاری دیگر از مقالاتی که در این زمینه وجود دارد، حاصل تجربه یک انسان واقعی، در یک کسب و کار واقعی و در بستر اقتصادی ایران می‌باشد!

_

هوش مالی چیست ؟

اگر عبارت هوش مالی را در اینترنت جستجو کنید تعاریف بسیار متنوعی را خواهید دید که خبر از یک مفهوم کلی و جامع دارد. هوش مالی به مجموعه عملکردهایی اشاره دارد که ایجاد درآمد می‌کند، سرمایه به وجود می‌آورد، ارزش سرمایه را حفظ و مشکلات مالی را حل می‌کند!

در این بین شاید پر چالش‌ترین عملکرد مربوط به حل مشکلات مالی باشد. اما چرا؟ شاید به این خاطر که وجود مشکلات مالی روحیه افراد را بشدت پایین آورده و موجب اضطراب می‌شود. از طرف دیگر افراد در مواجهه با مشکلات مالی اغلب اعتماد به نفس خود را از دست داده و احساس بازنده بودن می‌کنند. برای همین در صورتی که بتوانید هنگام رویارویی با مشکلات مالی به صورت منطقی و اثربخش رفتار کنید، هم هوش مالی و نبوغ حل مسئله در شما بالاتر می‌رود و هم اعتماد به نفس خود را باز خواهید یافت. از طرف دیگر حل نکردن مشکلات مالی در طولانی مدت می‌تواند اثرات بسیار مخربی در روند کلی کسب درآمد شما وارد کند. توجه کنید که با حل نکردن مشکلات مالی پیشین و رو به رو شدن با مشکلات مالی جدیدتر و جدی‌تر حتی ممکن است تا مرز ورشکستگی هم پیش بروید! کسی که به این نقطه برسد در حقیقت با خطر فقر رو به رو شده است. کسی که نتواند به اندازه تعداد مشکلات مالی خود راه حل اثربخش ارائه کند ۱۰۰% دچار فقر می‌شود.

_

“تنها سرمایه بی‌انتها و بزرگ ما قدرت ذهن ما است. با تقویت هوش مالی می‌توانید ثروت زیادی را به وجود آورید.”

بیل گیتس

_

تقویت هوش مالی در ۷ زمینه اصلی

هوش مالی مانند بسیاری از نکات تربیتی دیگر تا حدود بسیاری وابسته به محیطی است که فرد در آن رشد کرده است. به همین خاطر اگر برای مثال شما از شرایط مالی خانواده و اطرافیان خود رضایت ندارید، باید راهی متفاوت از آن‌ها را پیگیری کنید. باید مسیرهایی را بروید و چیزهایی را بیاموزید که آن‌ها نرفته‌اند و نمی‌شناسند. هرکدام از ما از کودکی آرزوهای مالی و اقتصادی مخصوص به خود را ساختیم که در بزرگسالی سعی می‌کنیم به آن‌ها برسیم. اگر برای رسیدن به این آرزوها تلاش نکنیم و آن‌ها را بدست نیاوریم، ناخودآگاه دچار افسردگی می‌شویم. در نتیجه باوری که نسبت به خود داریم اندک اندک تغییر می‌کند و احساس شکست و ناکارآمدی وجود ما را تسخیر خواهد کرد.

۷.هوش مالی و رضایت شغلی

کار کردن در زمینه‌ای که به آن علاقه‌ای ندارید، مانع بروز خلاقیت شما می‌شود. برای اینکه بتوانید همیشه پرانرژی و امیدوار باشید حرفه‌ای را انتخاب کنید که شما را سر ذوق می‌آورد. کاری که دوست داشته باشید روزی در آن حرفی برای گفتن داشته باشید می‌تواند بزرگ‌ترین انگیزه برای پیشرفت شما باشد. در صورتی که از انجام کار روزانه خود لذت ببرید، راه‌های بالا بردن هوش مالی برای‌تان هموار می‌شود. ماندن در شغلی که به خلاقیت و تنوع احتیاج ندارد می‌تواند منجر به سیر یکنواختی در جریان پولی و درآمد شما شود.

۶.هوش مالی در دایره روابط

همه ما می‌دانیم که افراد موفق و ثروتمند نقاط مشترک بسیاری با یکدیگر دارند. اگر در رفتارها و طرز فکر این افراد مطالعه کنید، خواهید دید که آن‌ها الگوی تقریبا مشابهی را در زندگی دنبال می‌کنند. در نتیجه یکی از راه‌های تقویت هوش مالی انتخاب آدم‌های باهوش در زمینه مالی برای دوستی و همکاری است که حضور در دایره افراد ثروتمند را برای‌تان ممکن می‌کند. بودن در کنار افراد بی‌انگیزه که برای پول و ثروت ارزشی قائل نمی‌شوند فضای ذهنی را برای ثروتمند شدن مسدود می‌کند. افراد ثروتمند در ابتدا و انتهای روز به پول فکر می‌کنند، به همین خاطر نیز به آن دست می‌یابند. چون همیشه به دنبال راهی برای رشد و چند برابر کردن سرمایه خود هستند، در نهایت به جواب می‌رسند و موفق می‌شوند.

۵.هوش مالی با ارتقا آموزش

سعی کنید دانش خود را نسبت به مسائل مالی روز کشور و دنیا به روز کنید. درباره بازار بورس و اوراق بهادار بیشتر بدانید و از ریسک‌های مالی فرار نکنید. اگر به دانش ریاضی و محاسبه نرخ سود و سرمایه در بازار احتیاج دارید برای خود زمانی را برای آموزش در نظر بگیرید. نرم افزارهای مالی را بشناسید و در بازار تحقیق کنید. تورم را در نظر داشته باشید و بینش خود را برای پیش بینی بازار بالا ببرید. کتاب بخوانید و در کلاس‌های آموزشی ثبت نام کنید. اقتصاد بدانید و با علم روز جلو بروید. باید درباره رفتاری که هر روز با پول  و سرمایه خود دارید آگاهی کافی پیدا کنید. به رفتارهای روزمره‌ای که از نظر مالی به نفع شما است تعهد نشان دهید تا هوش مالی‌تان افزایش یابد.

۴.هوش مالی در گردش پول

یکی از مهم‌ترین نکات درباره داشتن هوش مالی، در گردش نگه داشتن سرمایه و جاری بودن مسیر ورود و خروج درآمد است. برخی از افراد برای رویارویی با بحران‌های مالی، هزینه‌های روزمره خود را کم می‌کنند. از هزینه‌های مربوط به تفریح که غیرضروری به نظر می‌رسد پرهیز کرده و به این ترتیب بخشی از پول خود را پس انداز می‌کنند. ترسی که موجب می‌شود آن‌ها به پس انداز مالی از طریق کم کردن هزینه‌ها فکر کنند از جاری شدن منابع مالی جدید در زندگی نیز جلوگیری می‌کند.

برخی از صاحبان کسب و کار نیز در چنین شرایطی از صرف هزینه برای تبلیغات منصرف می‌شوند. این گام اشتباه از ورود منابع مالی جدید به مجموعه جلوگیری کرده و مسیر اشتباهی را برای کسب و کار ایجاد می‌کند. پس اگر صاحب کسب و کاری هستید، برای رشد می‌توانید از هر هزینه‌ای صرف نظر کنید مگر هرینه‌های تبلیغات. چون در چنین شرایطی این گردش مالی به نفع شما تمام خواهد شد. تبلیغات هدفمند می‌تواند با پرداخت n تومان دوبرابر شده و به جیب شما بازگردد.

۳.هوش مالی در تعیین هدف

همیشه هدفی برای خود تعیین کنید. فکر کردن به یک هدف مالی هم باعث بالا رفتن تمرکز شما برای کسب سرمایه می‌شود و هم برای ادامه مسیر به شما انگیزه می‌دهد. مسیر هدف خود را بشناسید و گام به گام در جهت رسیدن به مقصد حرکت کنید.

۲. هوش مالی در باور فردی

بسیار اهمیت دارد که در رابطه با کسب درآمد اعتماد به نفس داشته باشید. باید باور کنید که برای مثال رسیدن به درآمد n تومانی در سال آینده برای شما یک هدف کاملا دست یافتنی و ممکن است. مطالعه کنید و راه‌های جدیدی برای پس انداز، سرمایه‌گذاری و شروع کسب و کار جدید بیاموزید. دائم با خودتان تکرار کنید که: “من هیچ تفاوتی با فلان فرد ثروتمند ندارم؛ اگر او چنین ثروتی را همین امروز در اختیار دارد، من تا n مدت دیگر این ثروت را بدست خواهم آورد!”

از طرف دیگر سعی کنید به جای برنامه ریزی روی خرج کردن درآمد خود به پس انداز کردن و چند برابر کردن پولی که در دست دارید فکر کنید.

۱. هوش مالی در استفاده بهینه از زمان

وقت طلاست! برای هر روزتان برنامه‌ای مفید داشته باشید. به خودتان قول دهید که تمام روزهای عمرتان را تنها به این کارها اختصاص خواهید داد

  • کسب درآمد
  • استراحت مفید و کافی
  • ورزش کردن و داشتن تغذیه اصولی
  • مطالعه در جهت رشد و بالا بردن سواد اقتصادی
  • تفریح و بالا نگه داشتن روحیه فردی

فراموش نکنید که نوشتن برنامه دقیق هفتگی سرعت شما را در انجام امور بالاتر برده و به سادگی از اتلاف وقت جلوگیری می‌کند!

_

تقویت هوش مالی از طریق فرار از دردسرهای مالی

برای اینکه بتوانید خودتان را از دردسرهای مالی نجات دهید و به رشد اقتصادی فکر کنید، باید هوش مالی خود را در این زمینه تقویت کنید. یعنی باید روش‌هایی را در پیش بگیرید که منجر به رشد سرمایه، افزایش پس انداز، زیاد شدن جریان‌های مالی و درآمد، کم شدن یا صفر شدن بدهی و در مجموع رسیدن به نقطه آسایش مالی شود.  چند راه حل ساده در این زمینه را در این قسمت مشاهده کنید.

۱. دخل خود را از خرج خود بزرگ‌تر کنید

برای جلوگیری از بروز بحران‌های مالی ابتدا باید از این نکته اطمینان حاصل کنید که درآمد شما از آن مقداری که برای زندگی و کسب و کار خود هزینه می‌کنید، بیشتر است. برای این کار شاید لازم باشد در ابتداری مسیر رشد از تکنیک صرفه جویی استفاده کنید. از خریدن چیزهای ضروری صرف نظر کنید و با هزینه‌های ضروری زندگی و کسب و کار خود را پیش ببرید. برای صرفه جویی باید خلاقیت و مهارت داشت. باید به جنبه‌های مختلف هزینه کردن در موارد مختلف فکر کرد و در نهایت بهترین تصمیم را گرفت. در انتها شما باید بتوانید آنقدر درآمد خود را افزایش دهید که فاصله بین دخل و خرج شما به اندازه پس اندازهای بزرگ و حتی شانس سرمایه گذاری‌های سودمند برسد.

۲. بدهی‌های بانکی و شخصی را تسویه کنید

تا زمانی که خود را زیر دین یک بدهی ببینید، نمی‌توانید با خیال آسوده پس انداز کنید. پس باید حساب و کتاب بدهی‌های خود را داشته باشید و برای پرداخت آن برنامه ریزی کنید. هر چه زودتر سعی در پرداخت بدهی داشته باشید هم در برابر کسانی که از شما طلب دارند اعتبار بدست خواهید آورد و هم بخش بزرگی از نگرانی‌هایی که دارید حل می‌شود. فراموش نکنید که یک ذهن باز و آسوده مسائل مالی را بهتر و راحت‌تر تشخیص داده و حل می‌کند.

۳. تنهایی خرید کنید

یکی از راه‌های صرفه جویی تنها خرید کردن است. وقتی تنهایی به خرید می‌روید واقعا به ملزومات فکر می‌کنید و به خرید همان‌ها بسنده خواهید کرد. البته اگر تصمیم به صرفه جویی و مدیریت مالی داشته باشید. اگر هنگام خرید کسی شما را همراهی کند، ممکن است روی تصمیمات شما اثر بگذارد که نتیجه‌ای جز خرج هزینه بیشتر برای‌تان نخواهد داشت. هزینه‌ای که شما روی آن حساب باز کرده بودید تا بتوانید پس انداز کنید…

۴. مشکلات مالی خود را حل کنید

اگر مشکلات مالی کوچکی که برای‌تان به وجود می‌آید را حل نکنید، در نهایت مجبور خواهید شد با مشکلات بزرگ‌تری دست و پنجه نرم کنید. مثلا اگر در کسب و کار خود نیاز به یک سیستم جدید دارید که هزینه نسبتا زیادی در بر می‌گیرد اما در نهایت می‌تواند درآمد و فروش شما را چند برابر کند، بی معطلی به سراغ یک منبع مالی مطمئن بروید و هزینه این کار را تامین کنید. با افزایش درآمد و برنامه‌ریزی می‌توانید خیلی زود پول را به منبعی که هزینه را برای شما تامین کرد، برگردانید. یا اگر در پرداخت هزینه‌های جاری دچار مسئله هستید، خیلی زود این مسئله را از طریق کاهش هزینه‌های غیر ضروری حل کنید. یا فرض کنید شما صاحب کسب و کاری هستید و فروش شما به دلایلی افت داشته است، در این شرایط بهتر است از هر هزینه‌ای کم و به هزینه تبلیغات خود اضافه کنید. چون این تبلیغات هدفمند است که می‌تواند سیلی از طرفداران محصولات شما را به سمت شما جاری کند و در نهایت بحران مالی شما با افزایش فروش حل می‌شود.

_

اهمیت هوش مالی در زندگی

فرد ثروتمند کسی نیست که مال و اموال زیادی داشته باشد، ثروتمند بودن نوعی ذهنیت است که به ما قدرت و بینش اقتصادی می‌دهد. بیایید با یک مثال این موضوع را ساده‌تر کنیم. فردی را در ذهن خود بیاورید که ثروت زیادی را به ارث برده‌است. این شخص اگر هوش مالی متوسطی داشته باشد، می‌تواند با ثروت خود زندگی سطح بالا و خوبی را برای خود فراهم کند و همچنین ثروت خود را تا پایان عمر حفظ کرده و آن را برای نسل بعد از خود به ارث بگذارد. همین شرایط را برای کسی تصور کنید که هوش مالی ضعیفی دارد. این فرد از ثروتی که به ارث برده استفاده می‌کند و ارزش آن را روز به روز پایین‌تر می‌آورد. سرانجام روزی خواهد رسید که او دیگر چیزی برای خرج کردن نخواهد داشت. او ناگهان خود را در برابر شرایطی خواهد یافت که اصلا برای آن آماده نشده است. چنین فردی با از دست دادن سرمایه از یک فرد ثروتمند به یک فرد معمولی تبدیل خواهد شد. از آنجایی که چنین فردی احتمالا چیزی درباره زندگی کم هزینه نمی‌داند در مراحل بعد به یک فرد فقیر که مشکلات مالی بسیاری دارد بدل خواهد شد. اما فردی که دارای هوش مالی بالا است، با چنین ثروتی چه می‌کند؟ چنین کسی برای خرج و مخارج، حفظ ارزش پول و به جریان انداختن سرمایه خود برای کسب درآمد بیش‌تر تلاش می‌کند. این فرد ریسک‌پذیر است و خطر از دست دادن سرمایه را به جان می‌خرد و از طرفی ایمان دارد که چنین اتفاقی نخواهد افتاد. فردی که هوش مالی بالایی دارد، حتی پس از ورشکستگی می‌تواند دوباره به ثروتمند شدن فکر کند. ثروتمند شدن یک اندیشه و یک عملکرد است. کسی که هوش مالی بالایی دارد، همیشه راهی برای رشد اقتصادی خود خواهد یافت.