هوش کلامی چیست؟ راه‌های افزایش هوش کلامی

هوش کلامی چیست؟

بر اساس تئوری هوش‌های چندگانه هوارد گاردنر، که در سال ۱۹۸۳ در یک کتاب منتشر شده است، دیدگاه‌های روان شناسی پیشین درباره هوش بشر بسیار کلی است و دقت بالایی ندارد. گاردنر استاد دانشگاه هاروارد آمریکا و یک روانشناس ژنتیک است. او روی رفتارهایی مطالعه می‌کند که در طول تاریخ در نسل بشر شکل گرفته است. گاردنر معتقد است که هوش یک فرد را تنها با تست‌های هوشی که تا آن زمان در دسترس بود نمی‌توان به درستی اندازه گرفت. او در تئوری خود درباره هشت دسته هوش از جمله هوش کلامی صحبت می‌کند که هر فردی به میزان‌ خود از همه آن‌ها بهره می‌برد.

گاردنر در کتاب “قاب‌های ذهنی: نظریه هوش‌های چندگانه” اظهار کرد که برای درک هوش افراد نباید تنها به ضریب هوشی فرد مطابق با تست‌های هوش تکیه کرد. او معتقد که هوش انسان‌ها در زمینه‌های مختلفی از جمله هوش کلامی نمود پیدا می‌کند.

اما هوش کلامی واقعا چیست؟

به عقیده گاردنر هوش کلامی با توانایی‌های گفتاری و نوشتاری فرد مرتبط است. در حقیقت گاردنر معتقد است افرادی که با استفاده از زبان در دو حالت گفتاری و نوشتاری می‌توانند به خواسته‌ها و اهداف خود برسند، از هوش کلامی برخوردارند. افرادی که هوش کلامی بالایی دارند هم در ارائه راه حل برای مشکلات موفق‌تر هستند و هم در برهان آوری‌های انتزاعی توانایی ویژه‌ای دارند. البته باید گفت که در کنار هوش کلامی، استفاده از زبان بدن هم مکمل این توانایی برای برقراری ارتباطی موثر است.

در دنیای ادبیات بسیاری از نویسندگان و شاعران دنیا را به عنوان نابغه می‌شناسند. مثلا همه از سعدی یا شکسپیر به عنوان نوابغی یاد می‌کنند که در بیان حرف‌های خود در قالب یک اثر ادبی، نبوغ بشری خود را بر همگان اثبات کرده‌اند. از طرف دیگر هوش کلامی بالا یکی از برترین ویژگی‌های افراد تاثیر گذار و کاریزماتیک است. تقریبا تمام آدم‌های مهم در تاریخ دنیا سخنورانی ماهر بوده‌اند. اگر می‌خواهید به فردی تاثیرگذار و محبوب تبدیل شوید، باید هوش کلامی را در خود تقویت کنید.

اما آیا می‌توان این هوش را تقویت کرد؟

بله، هوش کلامی هم مانند هوش‌های دیگر موجود در این تئوری و یا حتی ضریب هوشی افراد، قابل ارتقا یافتن و یا تحلیل رفتن است. در حقیقت همه هوش‌ها ارتباط مستقیمی به بخش‌های مختلفی از مغز دارند. در واقع هرچه از توانایی‌های مختلف مغز خود بیشتر استفاده کنید، عملکرد مغز را در آن مورد بهتر کرد خواهید کرد. به همین خاطر باید بگوییم که با تمرین و تلاش می‌توان سطح هوشی را در هر زمینه‌ای تقویت کرده و ارتقا داد.

چگونه می‌توان هوش کلامی را تقویت کرد؟

راه‌های بسیار متنوعی برای بالا بردن هوش کلامی در افراد وجود دارد. در این قسمت ما چند روش ساده برای بهتر کردن این توانایی را به شما معرفی می‌کنیم. فراموش نکنید که هر روش تنها با استمرار در انجام نتیجه خواهد داد. ذهن شما مانند یک ورزشکار است که باید هر روز سر تمرین حاضر شود. در غیر این صورت نباید انتظار داشته باشید که در رقابت‌ها پیروز از میدان خارج شود!!!

راه‌های تقویت هوش کلامی

راه حل #۱: مطالعه کنید

یکی از بهترین راه‌های برای تقویت هوش کلامی مطالعه است. حتی خواندن روزنامه می‌تواند دامنه واژگان شما را زیاد کند و هوش کلامی شما را بشدت تقویت کند. همچنین می‌توانید با مطالعه زیاد، قدرت و خلاقیت خود را در جمله سازی، بیان تفکرات و احساسات خود بالا ببرید.

راه حل #۲: کلمات جدید یاد بگیرید

وقتی با واژه‌های جدیدی آشنا می‌شود، آن‌ها را در جایی یادداشت کنید. معنای این واژگان را بیابید و در مکالمات روزانه خود از آن‌ها استفاده کنید. متضاد و مترادف کلمات را بشناسید و در استفاده از آن‌ها خلاقیت داشته باشید.

راه حل #۳: نوشتن را تمرین کنید

یکی از بهترین راه‌های برای بهبود هوش کلامی تمرین در نوشتن است. موضوعی پیدا کنید و درباره آن مفصل بنویسید. نوشته خود را بارها و بارها بخوانید و سعی کنید آن را ویرایش و بازنویسی کنید. این کار می‌تواند نقاط ضعف شما در بیان افکارتان را به شما نشان دهد. در این تمرین هم مانند تمرینات دیگر استمرار داشته باشید. ضمنا فراموش نکنید که نوشتن آرامش زیادی با خود همراه می‌آورد. شروع به انجام آن کنید تا تاثیرات خوب آن را دریابید.

راه حل #۴: زبان تازه‌ای یاد بگیرید

گفته می‌شود افرادی که با دو یا چند زبان مختلف آشنایی دارند، نسبت به افرادی که تنها یک زبان بلد هستند، وسعت اندیشه‌ بیشتری دارند. آموختن یک زبان جدید حتی در چگونگی فکر کردن شما تاثیر می‌گذارد. دانستن یک زبان جدید مانند این است که شما ابزار تازه‌ای برای فکر کردن در دست داشته باشید. زبان جدید بعدهای جدیدی را به شما نشان می‌دهد. در مجموع باید گفت که آموختن زبان ذهن را خلاق‌تر و پویاتر می‌سازد.

راه حل #۵: به خودتان گوش کنید

برای اینکه هوش کلامی خود را مورد بررسی قرار دهید، بهتر است صدای خود را هنگام صحبت ضبط کنید. وقتی به صدای ضبط شده خود گوش کنید می‌توانید لحن، نحوه ادای کلمات، انتخاب واژگان و جمله بندی‌های خود را به خوبی رصد کنید. اشکالات خود را پیدا کنید و برای بهبود آن‌ها تلاش کنید.

سخنوری ماهر باشید

وقتی هوش کلامی را در خود پرورش دادید، ترس از مذاکره را کنار بگذارید. با دیگران صحبت کنید و نظرات خود را ارائه دهید. افراد تاثیرگذار کسانی هستند که عقاید خود را به بهترین شکل بیان می‌کنند. کسی که به خوش صحبتی معروف باشد، برای دیگران محبوب می‌شود. برای اینکه بتوانید تاثیر مثبتی با صحبت کردن روی دیگران داشته باشید، باید صحبت‌های شما بر اساس علم یا تجربه باشد. هیچوقت مطالعه و کسب تجربیات جدید را کنار نگذارید. دنیا پر از شگفتی است و شما برای درک کردن شگفتی‌های دنیا و حتی خودتان به زبان و هوش کلامی احتیاج دارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید